Existence některých profesních organizací, např. ve zdravotnictví..

8. 08. 2010 14:36:00
Chtěl bych se konečně dopátrat důvodu existence některých profesních organizací, hlavně ve zdravotnictví, např. organizace zvané SRLA. Pro laiky - Společnost rdg. asistentů. Současný stav je takový, že na stránkách této organizace, mimo jiné běží (abych byl přesnější - objevil se ve fóru - příspěvek) debata, jak by měl znít název RTG. asistenta. Opravdu tato debata je lepší, než čtení někdejšího rádoby satirického časopisu Dikobraz, samozřejmě velice přínosná pro zvýšení kvality tohoto oboru... Ale proč o tom závádím řeč...

... Odpověď je opravdu těžké hledat. Pro laiky je člověk v bílém plášti lékař, v jinak barevném ošacení zdravotní sestra. Jiné pracovníky nikdo nerozlišuje. Existuje samozřejmě spousta jiných profesí ve zdravotnictví, které jsou neméně důležité, nicméně jsou běžně zaměňovány za výše uvedené profese. Toto by měla asi měnit i profesní organizace SRLA. Ale z jejich stránek čpí vyloženě snaha o tzv. anální alpinismus do jistých míst vládní garnitury (myšleno v rámci politického spektra zleva do prava - to záleží zrovna na tom, kdo je momentálně u koryta). Nikde se nezastávají personálu pracujícího na RTG, jen doporučují, kde a jak se mají honit za tituly Bc. a Mgr. Nikde nemluví o rozlišování znalostí jednotlivých pracovníků v tomto oboru, nikde nepotvrdili, že RTG asistent s titulem BC . nebo Mgr. musí být vždy kvalitnější a vlastnit větší vědomosti než jeho kolega pouze s pomaturitní nadstavbou tohoto oboru. Vždyť člověk, jehož ten obor baví a má zájem o to co dělá, je daleko větím přínosem pro zdravotnictví než ten, jež zaplatí desetitisíce korun do studia na vyšší škole a pak stejně odejde do zahraničí nebo po tomto studiu není schopen se postavit ke klasickému přístroji, který je rovněž stejně nepostradatelný jako CT (computer tomograf) nebo MR (magnetická rezonance). Toto by měla právě odstraňovat tato (ale i jiné) profesní organizace ve zdravotnictví a nejen dohazovat kšefty v podobě lobbingu, schovaným za ideály "vyšších odborných rozhledů" asistentů, soukromým vzdělávacím organizacím. Pokud nezačne např. tato společnost fungovat jako zástupce - nejen pseudozástupce - odborných pracovníků - proč tedy býti členem tohoto spolku?

Ať řekne státu tento spolek kde, jak a za co se mají vzdělávat asistenti (a toto prosazují), kteří pracují v tomto oboru 15 a více let, když mají rodiny a jsou závislé na obou příjmech, a hlavně mají v 99% větší zkušenosti a znalosti než rychlokvašky z VOŠ... Pokud toto není SRLA schopna říct, není tu vlastně potřeba. Jediná možnost jak donutit tyto organizace něco dělat ve prospěch těch, za které se schovávají, je hromadně přestat platit příspěvky....

Na závěr bych chtěl upozornit, že tento článek vyjadřuje pouze můj názor, nikoho nepřesvědčuji a nenabádám k nekalé činnosti nebo činnosti poškozující něčí zájmy. Ať si každý udělá názor sám.

Autor: Tomáš Bouček | neděle 8.8.2010 14:36 | karma článku: 11.13 | přečteno: 1132x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 203 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.75 | Přečteno: 609 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 79 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1309
Zaměstnanec....a všechno, co s tím souvisí. Ženatý a s rodinou.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...